8 Twitter tips voor voetbalclubs!

Tweets? Volgers? #Hashtags?

Twitter is alweer enkele jaren een van de toonaangevende ‘nieuwe media’. Tegenwoordig vinden ook steeds meer amateurvoetbalverenigingen haar weg op Twitter. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk leden mee informeren over afgelastingen en aankomende evenementen. Hieronder volgen enkele tips om Twitter nog beter te benutten!

Wat zijn hashtags, mentions en reply’s?
Voor wie Twitter nog niet of niet vaak gebruikt het kunnen bepaalde termen vragen oproepen. Daarom wordt hier enkele termen uitgelegd:

Tweets
Tweets zijn de berichten die je de wereld in stuurt via Twitter.

Retweet/RT
Een retweet is een herhaling van een andere tweet. Als je een interessant bericht tegenkomt kun je dit retweeten zodat jou eigen volgers het ook kunnen zien.

Follower
Een follower is een ander persoon, voetbalclub of bedrijf die jou volgt op Twitter. Hij of zij wordt zo up to date gehouden over jou tweets.

#Hashtag
Hiermee kun je je tweet een label geven. Een hashtag maak je door een hekje(#) voor een woord te zetten, bijvoorbeeld #amateurvoetbal. Door hashtags te gebruiken kun je makkelijk alle tweets over een onderwerp, wedstrijd of evenement terugvinden.

Direct Message / DM
Een direct message is een privébericht van of naar een vriend. Deze berichten zijn alleen zichtbaar voor de verzender en de ontvanger.

Inhoud van de tweet Wie kan het zien? Zichtbaar of niet? Opmerkingen
Een tweet van iemand anders die begint met @jouwnaam.
 • Jij op je tijdlijn, als je de poster volgt.
 • Jij, als je de poster niet volgt onder het kopje ‘mentions’.
 • Iedereen die zowel jou als de poster volgt op hun eigen tijdlijn.
 • Zichtbaar als er via ‘search ‘naar gezocht wordt.
 • Zichtbaar op de tijdlijn van de poster.
Als de persoon die de tweet gestuurd heeft een beschermd account heeft zal de tweet alleen zichtbaar zijn voor zijn volgers. Als jij de ‘beveiligde’ volger niet volgt zal jij zijn tweets niet zien, zelfs niet hij @jouwnaam in zijn tweet noemt.
Tweet van iemand anders waarin @jouwnaam wordt genoemd.
 • Jij in jouw tijdlijn, als je de poster volgt.
 • Jij, als je de poster niet volgt onder het kopje ‘mentions’.
 • Alle volgers van de poster, tenzij de tweet een ‘reply’ is, in dat geval is de tweet alleen zichtbaar voor mensen die jullie allebei volgen.
 • Zichtbaar als er via ‘search ‘naar gezocht wordt.
 • Zichtbaar op de tijdlijn van de poster.
Als de persoon die de tweet gestuurd heeft een beschermd account heeft zal de tweet alleen zichtbaar zijn voor zijn volgers. Als jij de ‘beveiligde’ volger niet volgt zal jij zijn tweets niet zien, zelfs niet hij @jouwnaam in zijn tweet noemt.
Tweet van jou die start met @iemandanders(bij een ‘reply’ naar iemand).
 • Jij in je tijdlijn ongeacht of je de persoon volgt of niet.
 • De persoon aan wie je de tweet stuurt onder ‘mentions’.
 • Iedereen die zowel jou als de ontvanger volgt in zijn of haar tijdlijn.
 • Zichtbaar als er via ‘search ‘naar gezocht wordt.
 • Zichtbaar op jouw tijdlijn.
Als je een beveiligd account hebt kunnen alleen de mensen die jou volgen de tweet zien. Als de persoon die jij noemt in een tweet jou nie volgt zal hij dan ook jouw tweet niet zien.
Tweet van jou waarin @anderenandes wordt genoemd.
 • Jij in je tijdlijn ongeacht of je de persoon volgt of niet.
 • De persoon genoemd in jouw tweet.
 • Al jouw volgers, tenzij de tweet een reply is. Dan is hij alleen zichtbaar als anderen zowel jou als de ontvanger volgen.
 • Zichtbaar als er via ‘search ‘naar gezocht wordt.
 • Zichtbaar op jouw tijdlijn.
Direct message (DM) van iemand anders naar jou.
 • Bij jou zichtbaar onder het kopje ‘Direct Messages’.
 • Zichtbaar bij de verzender onder het kopje ‘sent messages’.
 • Niet zichtbaar in ‘search’.
 • Niet zichtbaar op de tijdlijn van jou of de ontvanger.
Alleen mensen die jou volgen kunnen je en DM sturen.
Direct message(DM) van jou naar iemand anders.
 • Jij in jouw ‘sent messages’
 • De ontvanger in zijn direct messages.
 • Niet zichtbaar in ‘search’.
 • Niet zichtbaar op de tijdlijn van jou of de ontvanger.
Alleen mensen die jou volgen kunnen je en DM sturen.

Tips voor het bijhouden van het Twitteraccount van uw voetbalclub.

Tip 1: #Hashtags
Door het gebruik van een hashtag te gebruiken, bijvoorbeeld #vvjouwclub, maak je het bericht makkelijker te vinden voor leden van jouw vereniging. Door het gebruiken van één specifieke hashtag voor je club kun je gemakkelijk alle tweets opzoeken die over jou club gaan.

Tip 2: Openbaar
Houdt je twitteraccount openbaar. Zo kunnen anderen je makkelijk volgen en zijn je tweets ook te zien voor mensen die je niet volgen maar wel zoeken naar informatie over je club. Houdt er wel rekening mee dat je je op een openbaar platform begeeft.

Tip 3: Niet alleen vrienden
Twitter werkt niet hetzelfde als andere sociale netwerkend zoals Facebook of Hyves. Bij Twitter deel je informatie met de hele wereld en niet alleen met je vrienden. Dit maakt het netwerk ook zo sterk.

Tip 4: Een goed profiel
Om een goed en herkenbaar profiel te creëren zijn een paar dingen belangrijk. Hieronder staan een paar tips met betrekking tot de aankleding van een goed profiel.

– Gebruik als profielfoto (73 x 73 px) een foto die meteen zichtbaar maakt dat het om een twitteraccount van je club gaat. Het club logo is hier zeer geschikt voor. Als header (minimaal 1252 x 626 px) is het vaak mooi om een foto van het sportcomplex of een selectiefoto, dit geeft een mooi beeld van de club.

Hieronder zie je een afbeelding van de twitterpagina van Chelsea:

– Zorg er voor als je een naam kiest dat deze meteen herkenbaar is als zijnde een officieel clubaccount.
– Vul in je bio de kenmerken in van de club. Wat is belangrijk binnen onze club? Waar staan we voor?
– Onder het kopje web kun je websites invullen die aan de club verbonden zijn. Plaats hier links van bijvoorbeeld de officiële clubwebsite en de Facebookpagina van de club. Gebruik hier geen verkorte URL’s, deze zien er uit als spam. Er hoeft ook geen link te staan naar je twitteraccount, daar bevinden mensen zich op dat moment immers al.

Tip 5: Blijf actief
Zorg ervoor dat er regelmatig een tweet verstuurd wordt vanuit de club. Dit kan over van alles en nog wat zijn. Over een clubavond, de uitslag van de wedstrijd van het eerste elftal of van het nieuwe spelertje in de e4. Waak er daarentegen ook voor dat er niet te veel content op de pagina komt, dat zorgt voor onoverzichtelijkheid. Als je bijvoorbeeld een tweet wil sturen over de uitslagen van het weekend, is het gemakkelijker om een link te posten van de website in plaats van allemaal losse tweets te sturen met de uitslagen, een tweet is immers maar 140 tekens.

Tip 6: Beheer het account met meerdere personen
Door het account te beheren voorkom je dat er eenzijdige berichtgeving ontstaat met bijvoorbeeld alleen informatie uit het bestuur of alleen berichten over het eerste elftal. Het is belangrijk dat de hele club wordt betrokken bij de sociale media.

Tip 7: Volg andere clubs bij jou in de competitie of in de regio.
Door andere clubs te volgen die in de buurt liggen kun je de interactie vergroten tussen de clubs. Ook blijf je op de hoogte van wat er speelt bij de voetbalclubs in de regio, of zelfs op de hoogte blijven van de actuele wedstrijdstanden.

Tip 8: Delen!
Deel dit bericht 😉

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. www.Sjaboe.nl schreef:

  […] wordt steeds populairder en over dat onderdeel is inmiddels al genoeg te vinden. Lees bijvoorbeeld het bericht van Resporter. En download de handleiding Twitter van Paulus […]

Reacties zijn gesloten.